Sunday 27 November 2016
Asal Usul Nasi Kandar
Nasi kandar amat terkenal di negeri-negeri sebelah utara yang mana berasal dari Pulau Pinang. Nasi kandar biasanya nasi putih ataupun nasi yang sedikit berperisa dan dihidangkan bersama dengan kari dan juga lauk-pauk yang lain.
Istilah nasi kandar mula timbul apabila penjaja-penjaja nasi akan menjinjing(mengandar) tiang yang menggantung dua bekas nasi dan nama itu digunapakai hingga ke hari ini oleh kebanyakan restoran-restoran Mamak atau India Muslim.
Nasi untuk dijadikan nasi kandar biasanya akan diletakkan di dalam bekas kayu kira-kira tiga kaki tinggi yang memberi bau yang tersendiri. Hidangan nasi kandar juga biasanya akan dilengkapi oleh daging seperti ayam goreng, limpa kari, daging lembu, telur ikan, udang atau sotong goreng. Nasi kandar juga biasanya akan dilengkapi dengan hidangan sayur-sayuran seperti terung, bendi atau peria. Satu campuran kuah kari dituang pada nasi dengan kuantiti yang banyak(kuah banjir) dan memberikan rasa yang unik.
Mengikut tradisi, nasi kandar selalu dihidangkan bersama-sama dengan hidangan sampingannya dalam satu pinggan. Namun sekarang kebiasaannya mangkuk melamin kecil digunakan untuk hidangan sampingan. Walaubagaimanapun, campuran kuah kari tersebut akan dicurahkan terus pada nasi.
Antara kedai nasi kandar famous Nasi Kandar Line Clear, Nasi Kandar Beratur, Nasi Kandar Subaidah dan Nasi Kandar Pelita.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
my favourite..tq atas info..tak pernah tahu pun sebelum ni
ReplyDelete